Home

Laat je dierbaren weten of je donor wil zijn

Mijn naam is Marie-Ceciel en ik sta op de wachtlijst voor een nier. Die nieuwe nier is voor mij van levensbelang. Dat je als donor ook ná je dood nog levens kan redden, weet je vast wel. Toch zijn er veel mensen die niet van elkaar weten of ze donor willen zijn. Zelfs niet van de mensen die het meest dichtbij staan. Zou je iets voor mij willen doen? Laat jouw dierbaren alsjeblieft weten wat je wil. Het hoeft maar één minuut te kosten.
Een minuut die voor mij het verschil kan maken.

Mijn verhaal
Toen ik zo’n drieënhalf jaar geleden voor iets anders bij de dokter kwam om bloed te prikken, bleek dat ik een hele slechte nierfunctie had. Eenmaal bij de nefroloog, bleek het een kwestie van uitrekenen wanneer ik met dialyseren zou moeten beginnen. Dat doe ik nu sinds vorig jaar augustus en dat valt zwaar. Je bent heel veel vrijheid kwijt. Je moet drie keer in de week dialyseren, en daar moet je rekening mee houden. Voor een weekendje weg betekent het dat ik op zondagmiddag weer terug moet zijn. Een weekje vakantie geeft nog meer geregel. Dan moet je zorgen dat je ergens anders kan dialyseren, bij mensen die je niet kent. Dat is heel spannend. Ook heb ik heel veel energie ingeleverd. Voordat ik ging dialyseren stond ik midden in het leven. Ik werkte 28 uur in de week, had een rijk sociaal leven. Dat is nu echt anders, alles staat op een lager pitje. Zo werk ik bijvoorbeeld nog maar 12 uur. Meer zit er niet in, dan hou ik echt geen energie meer over. 

Bespreek het eens tijdens de afwas of het uitlaten van de hond
Het is belangrijk dat mensen met elkaar over orgaandonatie praten. Ik ben er zelf heel open over, en probeer het ook in mijn omgeving bespreekbaar te maken door er bijvoorbeeld met vriendinnen of familie over te hebben. En zo vertelde mijn nichtje laatst dat ze bij haar arts heeft aangegeven dat ze wil dat ik haar nier krijg als ze komt te overlijden. Zo’n gesprek hoeft echt niet zwaar te worden, ook al gaat het natuurlijk over een zwaar onderwerp. Er is nu al zoveel aandacht voor geweest, in de politiek, in de media. Je zou bijvoorbeeld tijdens de afwas of tijdens het uitlaten van de hond tegen elkaar kunnen zeggen: heb jij er eigenlijk al eens over nagedacht? Het is belangrijk dat je naasten weten hoe je erover denkt en andersom natuurlijk ook. Je kunt hierin zelf de regie pakken. Zo voorkom je dat ze later ineens voor een hele lastige keuze staan. 

Je kunt mensen hun leven terug geven. Mensen die dat doen zijn helden.
Ik vind het goed om te zien dat er steeds meer over het donorschap wordt gesproken. Daarom doe ik deze oproep, om het onderwerp nog meer uit de taboesfeer te halen. Je kan mensen hun leven teruggeven, dat is natuurlijk heel wat. De mensen die dat doen zijn voor mij echt helden, ze hebben iets heel groots gedaan. Daar mag meer aandacht voor zijn. 

  • Praat erover met je naasten en neem hierin zelf de regie.
  • Maak het niet te moeilijk, wel duidelijk en helder door erover in gesprek te gaan
  • Zoek een goed moment om het gesprek aan te gaan.
  • Het kan al tijdens de afwas.

Meer verhalen en tips om naasten jouw donorkeuze te laten weten