Home

Laat je dierbaren weten of je donor wil zijn

Mijn naam is Marjon en ik sta op de wachtlijst voor een nier. Die nieuwe nier is voor mij van levensbelang. Dat je als donor ook ná je dood nog levens kan redden, weet je vast wel. Toch zijn er veel mensen die niet van elkaar weten of ze donor willen zijn. Zelfs niet van de mensen die het meest dichtbij staan. Zou je iets voor mij willen doen? Laat jouw dierbaren alsjeblieft weten wat je wil. Het hoeft maar één minuut te kosten.
Een minuut die voor mij het verschil kan maken.

Mijn verhaal
Dat ik de erfelijke aandoening cystenieren heb, weet ik al vanaf dat ik een jaar of dertien, veertien was. Eigenlijk had ik er nooit last van, tot ik negen jaar geleden een nierbekkenontsteking kreeg en daar heel ziek van werd. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en ben wel een jaar aan het emmeren geweest om van die bacterie af te komen. Daardoor zakte m’n nierfunctie snel weg, en geen kuur leek te helpen. Ik heb de variant van cystenieren waarbij je ook levercysten kan krijgen. Daardoor is mijn buik enorm groot. En heb ik wel een nieuwe nier nodig, maar is daar geen plek voor in mijn buik. Dus sta ik sinds kort op de wachtlijst voor een nieuwe lever. Dat was nog heel lastig. Mijn lever functioneert op zich nog goed, dus dan kom je niet zomaar op die lijst. De urgentie lijkt dan misschien niet zo groot, maar is dat wel omdat mijn nierfunctie slecht is. 

De hele dag thuiszitten past niet bij wie ik ben
Ik werkte als operator bij een farmaceutisch bedrijf, maar ben inmiddels afgekeurd. Ik heb de energie niet meer en mijn buik zit in de weg. Wel ben ik nog fractieondersteuner bij een politieke partij in de regio, de hele dag thuiszitten past niet bij wie ik ben. Maar als je ziek bent, moet je met alles rekening houden. Je energie is snel op, en veel van wat je doet, gaat met pijn gepaard. Als ik bijvoorbeeld de badkamer schoonmaak, heb ik daar twee dagen later nog last van. En na een raadsvergadering in de avond ben ik soms echt helemaal total loss

Mensen beseffen niet hoe lang je moet wachten en wat de gevolgen zijn
Zelf heb ik vanaf mijn twaalfde al een donorcodicil, dus ben me altijd wel bewust van de noodzaak geweest. Maar veel mensen staan er ook niet bij stil. Dat merk je ook als je over je situatie vertelt en zegt dat je op een wachtlijst staat voor een transplantatie. Mensen zijn zich vaak niet bewust hoe lang mensen moeten wachten en wat daar de gevolgen van zijn. Mijn moeder heeft ook vijf jaar moeten wachten op een nieuwe nier, dat levert natuurlijk enorm veel extra schade op. 

Ook ná je leven kan je nog zoveel voor iemand anders betekenen
Ik sprak laatst iemand over de donorwet en zijn conclusie was vooral dat er nu niets meer ingevuld hoeft te worden. Maar hoe weet je familie dan wat je wil als er iets met je gebeurt? Daar moet je het met elkaar over hebben. Ik spreek ook wel eens mensen die zeggen er simpelweg nog nooit over te hebben nagedacht. Daar ben ik dan echt oprecht verbaasd over. Maar die mensen staan vast niet alleen. Daarom doe ik mijn oproep. Je kan ook ná je leven nog zoveel voor iemand anders betekenen. 

  • Deel mijn oproep met degene met wie jij over jouw wens wil praten.

Meer verhalen en tips om naasten jouw donorkeuze te laten weten